De mooiste dorpen

Natuursteen en karaktervol

De dorpen die het label van ‘Les plus Beaux villages de France’ dragen, de mooiste dorpen van Frankrijk, hebben allemaal dezelfde ambitie. Ze willen de schoonheid van hun dorp laten zien; de buitengewone architectuur en de buitengewone staat van conservering. En dat niet alleen, ze willen dat u ook hun geschiedenis leert kennen, hun gewoonten én hun bewoners. In de Vallei van de Dordogne hebben niet minder dan 5 dorpen deze eretitel van een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Autoire: Dit lieflijke dorp is genesteld onderaan een halfronde rotswand, vlakbij een magnifieke waterval van 30 meter. De talrijk landhuizen en torentjes hebben het dorp de bijnaam ‘Klein Versailles’ bezorgd. Een harmonisch geheel met zijn vierkante duiventorens, zijn roodbruine dakpannen en bijzondere huizen. Het wild stromende beekje de Autoire heeft zijn naam gegeven aan het dorp en brengt nog altijd frisheid in dit verder droge gebied.

Carennac:Carennac draagt met trots de sporen van het Middeleeuwen en de Renaissance. Het klooster uit de 11de eeuw, een timpaan uit de 12de eeuw, Renaissance-huizen aan de oever van de Dordogne… De gemeente heeft qua landschappen twee gezichten. Het hoge gedeelte op het kalkplateau van de ‘Causse de Gramat’ is droog met een compacte begroeiing. Het lage gedeelte, aan de oevers van de Dordogne, is een groene oase die in contrast staat met de droge hoogvlakte. Het dorp ligt enigszins buiten de doorgaande wegen en heeft daardoor zijn rust bewaard. Wat niet betekent dat er niets te doen is. Het dorp heeft voldoende te bieden voor een rustig verblijf, rijk aan kunst en cultuur.

Collonges-la-Rouge: Het dorp heeft zijn naam te danken aan de rode kalksteen waarmee het gebouwd is. Kasteeltjes, landhuizen, buitenhuizen, torentjes… alles heeft die mooie dieprode kleur, afgetopt met leistenen daken. De rode kleur contrasteert zeer fraai met de overdadige natuur rond het dorp: de Robijn van de Dordogne-vallei schittert in haar bedje van groen… Wandelen door de meanderende straatjes, het werk bewonderen van de lokale kunstenaars, een terrasje pakken. Het lijkt wel vakantie!

Curemonte: Een dorp met drie kastelen, balancerend op de rug van een heuvel, hoog boven de dalen van de Sourdoire en de Maumont. Inderdaad, drie kastelen waarvan er twee bijna tegen elkaar aan staan. De één met ronde, de ander met vierkante torens. De gemeente heeft ook drie kerken. Die van Saint-Hilaire la Combe, is een van de oudste van de regio. De kerk in het dorp zelf is open en zeer de moeite waard. Loop rustig door de smalle straatjes en voel de eeuwenoude geschiedenis. De 19de -eeuwse markthal beschermt een kalkstenen kruis uit de 16de eeuw.

Loubressac: Het dorp is gebouwd op een uitstekende rots boven de Dordogne en heeft niet alleen een schitterende Middeleeuwse architectuur maar ook nog eens een adembenemend uitzicht. De huizen zijn hier gebouwd met een okergele natuursteen die de huizen licht en charmant maakt, een effect dat verstevigd wordt de elegante puntdaken. De kerk van de heilige Jean-Baptiste, het kasteel, landhuizen uit de 15de en 18de eeuw… ze zijn de moeite van de klim meer dan waard. En dan dat uitzicht! Vanaf dit ‘balkon van de Hout Query’ heeft u een van de mooiste en meest harmonieuze uitzichten op het Dordogne-dal. Van noord naar zuid ziet u voor uw ogen de kastelen van Turenne, Castenray, Saint-Laurent en Montal, de stad Saint-Carré en de eerste bergen van het Centraal massief.

De gevarieerde en ongerepte natuur van de Vallei van de Dordogne is bezaaid met schitterende dorpen. Zo dichtbij elkaar en toch zo verschillend. Gedurende vele eeuwen gebouwd en verbouwd door de mens. Plekken waar u zich thuis voelt. Een omweg meer dan waard!