De Vallei van de Dordogne

Een fabelachtige reis door de tijd

De Dordogne-vallei wordt wel omschreven als ‘de Wondervallei’. Ze is ook inderdaad betoverend. Hier eens wild en ontembaar, daar juist rustig en kalm. Landschappen die zijn uitgeslepen door de rivier, kastelen, historische plaatsjes, romaanse kerken … Altijd is er wel wat te zien op de oevers van de ‘Rivière espérance’, de rivier van de Hoop. Laat u dus leiden door dat prachtige dal, bocht na bocht en ontdek al het fraais dat de vallei u te bieden heeft. Met de auto, de fiets of te voet. Of met de kano natuurlijk! Profiteer van alle mogelijkheden om alles uit uw vakantie te halen, u kunt zwemmen, vissen, kanoën, wandelen, een rondvaart maken op de rivier, tegen de hellingen klimmen... De geschiedenis is overal aanwezig in deze vallei. Grotten en tekeningen uit de prehistorie, sporen van de romeinen, kastelen uit de middeleeuwen, historische dorpen, oorlogsmonumenten uit de vorige eeuw… Sporen van een rijk verleden!

Herbeleef de hoogtijdagen van de scheepvaart op de Dordogne tijdens een rondvaart...

Vroeger was het een en al bedrijvigheid langs de oevers van de Dordogne. Met platboten, gabares genoemd, werden lokale producten over de rivier naar Libourne verscheept, vlakbij Bordeaux. Deze schepen met platte bodem waren geschikt om in het voor- en najaar de rivier af te zakken. In de zomer was de rivier te laag, in de winter te hoog. Met de gabare werden onder andere houten duigen voor wijntonnen, houtskool, kaas, leer en kastanjes vervoerd. De boot werd aan het einde van de rit verzaagd en als brandhout verkocht. De gabariers gingen te voet weer terug naar huis, een volgende boot bouwen. In Beaulieu-sur-Dordogne en Argentat kunt u een rondrit maken op de rivier in zo’n typische, historische gabare.

UNESCO-label ‘Wereldreservaat van de Biosfeer’

De Dordogne is niet alleen maar mooi en majestueus. Ze is ook nog heel natuurlijk en evenwichtig. In 2012 heeft UNESCO haar het label gegeven ‘Wereldreservaat van de Biosfeer’. Dit label wordt gegeven aan gebieden met een hoge natuurlijke waarde, ondanks menselijke aanwezigheid. In het geval van de Dordogne leven mens en natuur in relatieve harmonie en verhogen de aanwezige culturele elementen de beleveniswaarde van het gebied. Het label betreft het hele bassin van de Dordogne wat uniek is voor Frankrijk.

In dit bassin van de Dordogne, 24 000 km2 groot, gaan biodiversiteit, menselijke activiteit en een economische ontwikkeling samen, zonder de natuur de vernietigen. De bescherming van de natuurlijke oevers, de waterkwaliteit en de beboste hellingen zijn van levensbelang. Het is zelfs een voorwaarde voor de toekomst van het gebied, waar het leven van oudsher wordt bepaald door de aanwezigheid van de rivier. Het toerisme, de landbouw en de bosbouw profiteren direct van de natuur en het positieve imago van de Dordogne. Het is dus van groot belang dat we aandacht blijven besteden aan een goed natuur- en waterbeheer. Het toekennen van het prestigieuze label van de UNESCO is tegelijkertijd een waardering en een stimulans voor dit prachtige gebied.