De keuken van de Lot

Weelderig en gul, de Lot heeft smaak!

De Lot staat bekend om zijn goede keuken. Een keuken die ‘een hekel heeft aan modegrillen, maar gek is op nieuwigheden’, zoals de bekende kookcriticus Jean-Luc Petitrenaud graag zegt. Rugbyman Fabien Galthié noemt de keuken eerder ‘eerlijk en oprecht, simpel en smaakvol’. De lokale gastronomie weerspiegelt de passie en het werk van de mens en laat zich inspireren door de krachtige landschappen van de Lot: de droge vlaktes en de rijke dalen. Van Martel tot Montcuq, van Figeac tot Puy-l’Evêque, overal in het departement kom je ze tegen: appellations, labels of een van de andere kwaliteitskeurmerken. Wat wil je ook met zoveel uitstekende producten van het land, stuk voor stuk rijk en smaakvol. Een rondje Lot om u een idee te geven!

Het boerenlam van de Quercy: De lammeren groeien op op de kalkplateaus van de Causse, te midden van dwergeiken en kruiden. Hier krijgt het lam die rijke smaak, wild en tam ineen. Het lam heeft het ‘label rouge’, teken van kwaliteit én een IGP (gegarandeerde geografische afkomst).

De walnoot uit de Périgord: Overal langs de Dordogne ziet u ze, de walnootboomgaarden. Vanaf de 10de eeuw brengen ze al rijkdom en plezier. Ze zijn smaakvol en gezond, en u kunt ze op vele manieren eten: vers of gedroogd, over de salade, met een chocoladelaagje, gemalen tot olie… De walnoot is echt typisch voor de vallei. Zowel de keuken als het landschap kunnen niet zonder.

De Rocamadour:Een heerlijk vers geitenkaasje, tot de 15de eeuw ook wel cabécou genoemd, naar het geitenras dat de melk leverde. Het kaasje is klein, 35 gram, maar o zo smaakvol met zijn fluwelen huidje en de romige binnenkant. U eet hem op een gegrild toastje, met een beetje honing, aubergines, eieren… Een zwarte truffel smaakt er ook heerlijk bij!

Saffraan uit de Quercy: Al aanwezig in de Middeleeuwen, daarna een tijd verdwenen, en nu weer volop in de actualiteit én de aarde in de Lot. Het stuifmeelpoeder van een paarse krokussoort, ooit overgekomen uit Mesopotamië, is populair bij restauranthouders, die er hun maaltijden een exotisch tintje mee geven. De saffraan is in afwachting van het ‘Label Rouge’ en een IGP.

Meloen uit de Quercy: Deze meloen voelt zich uitstekend thuis op de kleiachtige kalkbodem van de Quercy blanc. Een vlezige en sappige meloen met een subtiele, zoete smaak. Resultaat van de juiste bodem, jarenlange ervaring en een zonnig klimaat. De meloen wordt rijp geoogst, met de hand geselecteerd en zorgvuldig verpakt. Om zo snel en vers mogelijk verkocht en gegeten te worden. Deze oranje, stevige en toch boterzachte vrucht, geeft met zijn zonnige smaak dat heerlijk zomerse gevoel van de Lot. Een zoete en geparfumeerde break.

De truffel uit de Quercy:De zwarte truffel, wereldvermaard, heeft in de Lot de drie hoofdvoorwaarden gevonden om zich te ontwikkelen: de aanwezigheid van truffelbomen (eiken en hazelnoten), een kalkachtige grond, en een relatief warm klimaat. Deze magische, ondergrondse champignon doet wonderen met uw omelet, vlees of vis. Verkrijgbaar tussen december en maart, op de markten van Martel en Lalbenque.

Plaatsen die bekend staan om een bijzonder product:
- Lalbenque, vanwege haar truffelmarkt.
- Martel, vanwege de walnotenoliemolen.
- Cajarc, vanwege de saffraan uit de Quercy.
Zonder blabla, zonder opsmuk, in alle eenvoud. Dat is de keuken van de Lot. Een heel scala regionale kwaliteitsproducten die alleen maar wachten om geproefd te worden. Vakantie vieren in de Lot, ook voor uw smaakpapillen.