Toeristische trekpleisters

Schatten en monumenten...

De natuur en de mens werken hier al sinds mensenheugenis samen aan een prachtige omgeving. Samen hebben zij een harmonie gevonden waarin natuursteen en water een hoofdrol spelen. De natuur heeft een paradijs gecreëerd waarin de mens, met de aanwezige materialen, schatten en monumenten heeft gebouwd. Van de Néanderthaler via de Romeinen en de Middeleeuwen tot de Renaissance, overal in het dal van de Dordogne vindt u sporen en getuigen van de geschiedenis met een grote G.. Bescheiden of groots, kerkelijk of kunstzinnig, allemaal sporen met een grote historische en culturele waarde.

Er is zoveel te ontdekken in de Lot. Historische plaatsen als Figeac, Gourdon, Rocamadour, Cahors of Saint-Cirq-Lapopie. Charmante dorpen die worden gerekend tot de mooiste van Frankrijk zoals Autoire, Carennac, Loubressac, Collonges-la-Rouge, Turenne… Laat de magie van de ondergrondse wereld u betoveren… In de Gouffre de Padirac, in de grotten van Lacave of die van Presque. En er zijn er zoveel meer. Duik onder in de geschiedenis van Frankrijk in het kasteel van Castelnau-Bretenoux, het bijzondere Rocamadour en het kasteel van Montal… Maak een rit langs al die watermolens, geheime tuinen en landwegen, bezaaid met eeuwenoude huizen. U kijkt uw ogen uit. De Vallei van de Dordogne, u zult versteld staan!

Uw vakantie vlakbij Rocamadour

Rocamadour is een van de grootste bijzonderheden van Frankrijk. Hoewel het vele toeristen trekt, het is de derde dagjesbestemming van het land, heeft de plek nog altijd iets mystieks. Het dorp hangt als het ware aan de wand van de kloof waar de Alzou doorheen stroomt. De wetten van de zwaartekracht worden hier behoorlijk op de proef gesteld. Huizen en kapellen grijpen zich aan elkaar en de rots vast. Ontdek de oude stadswallen en de middeleeuwse poorten, de eeuwenoude huizen en laat de sfeer op u inwerken. Het heilige dorp wordt bekroond door de basiliek van Saint-Sauveur en de crypte van Saint-Amadour. Om daar te komen moet u wel eerst de 216 treden beklimmen van de pelgrimstrap. Echte pelgrims doen dit op hun knieën… Onderweg komt u langs 7 kapellen die in de rots zijn uitgehakt. In een ervan staat de beroemde Zwarte Madonna. Pelgrims vertrekken niet uit Rocamadour voor zij een loden, zilveren of gouden medaillon hebben bemachtigd van de zwarte maagd. Vlakbij Rocamadour ligt de Grotte des Merveilles, met prehistorische etsen en schilderingen van handen, paarden en hert-achtigen. De grot is ontdekt op 16 oktober 1920 en tot Monument Historique verklaard op 16 mei 1925. De Grotte des Merveilles is open van april tot november.